Vakaro malda šeimoje. 2011 m. gruodis. Nr. 12(22)

01
12 /
2011

Sakau Viešpačiui: „Tu mano Viešpats.
Tik tu esi mano laimė.“
Tu parodysi man taką, kuris veda į gyvenimą.
Tavo Artume yra džiaugsmo pilnatvė,
Tavo dešinėje rankoje amžina linksmybė.
(Ps 16, 2. 11)

Advento laikas – tai dvasinės kelionės metas, kai kartu su Evangelijos veikėjais – Mergele Marija, Juozapu, Elzbieta, piemenukais ir išminčiais – keliaujame į džiugų slėpinį, Kūdikio užgimimą, Atpirkėjo atradimą. Kalėdų žinia – tai džiaugsmo žinia, labai didinga ir pilna paslapties, tad per visą adventą mes keliaujame su pagarba, susikaupimu ir atidumu, kad mūsų širdys tinkamai pasiruoštų priimti šią žinią.

Prieš adventą su vaikais iš pušų šakelių ir kankorėžių pagaminame advento vainiką su keturiomis žvakėmis. Kiekvieną savaitę uždegame vis naują žvakę ir paaiškiname, ką ji simbolizuoja. Taip pat turime advento kalendorių, padarytą ant didelio balto popieriaus lapo. Kiekvieną dieną ten užrašome gerus darbus, troškimus ir pasiryžimus, taip kiekvienas ruošiame dovaną užgimusiam Kūdikėliui Jėzui. Kalėdų dieną šią dovaną susukame, perrišame gražiu kaspinu ir nunešame į Bažnyčioje esančią prakartėlę. Vaikams be galo smagu ją įteikti pačiam Jėzuliui. Dažnai kunigas (mūsų paprašytas) vaikams taip pat įteikia po dovanėlę nuo Jėzaus. Ši džiugi žinia vaikų širdyse turi apčiuopiamą išraišką, jie patiria, kad yra gera daryti gera. Mes visi taip mokomės garbinti Dievą visu savo gyvenimu.

Šeimai susirinkus kuris nors vaikas uždega adventinę vainiko žvakę. Vienas iš tėvų pradeda maldą.

Maldą pradedame kryžiaus ženklu.

Giesmė. Mažesnieji išrenka jiems mielą giesmelę (adventinę ar kalėdinę).

Dievo žodis. Dėkinga širdimi skaitome dienos Evangeliją.

Tyloje apmąstykime gražiausią sakinį, pasidalykime juo su savo šeimos nariais. Jei yra nesuprantamų vietų, sustokime minutėlei pasiaiškinti, pasvarstyti.

Dėkojimo malda. Apžvelgdami prabėgusią dieną kiekvienas asmeniškai padėkoja už sutiktus žmones, už įvykius, kurie mums buvo džiaugsmingi arba kaip tik sunkūs, išsakome tai, už ką norime dėkoti. Už viską dėkokime atliepdami: Dėkojame Viešpačiui.

Atleidimo malda. Tyloje apmąstę, kur suklupome tą dieną, atsiprašome vieni kitų ir gerojo Dievo.

Jėzaus išmokyta malda. Su pasitikėjimu tarkime: Tėve mūsų…

Tyla. Pabūkime drauge vidinėje tyloje, tegul Viešpats daro savo darbus…

Palaiminimas. Šeimos nariai palaimina vieni kitus paženklindami kaktas kryžiaus ženklu ir tardami: Tepalaimina Tave Dievas.

Pabaigos giesmė. Giedame vaikų parinktą giesmelę.

Lai ši nuostabi advento kelionė atveda į džiugų susitikimą su Jėzumi ir artimaisiais, lai lydi jus Mergelė Marija, angelų pulkai ir visi šventieji.

Lina ir Algimantas Jakeliai
iš Kauno Švč. Jėzaus Širdies parapijos, auginantys tris vaikus: Lukreciją, Leonardą ir Jokūbą

Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su privatumo ir slapukų politika.