Vakaro malda šeimoje. 2011 m. rugsėjis. Nr. 9(19)

01
09 /
2011

„Visada džiaukitės, be paliovos melskitės“ (1 Tes 5, 16–17)

Rugsėjis mūsų ir kitoms šeimoms, auginančioms mokyklinio amžiaus vaikus, yra mėnuo, pilnas pokyčių: baigiasi vaikų atostogos, prasideda mokslo metai, reikia rinktis ir pradėti lankyti būrelius. Daug džiaugsmo, bet ir rūpesčių, nežinios ir įtampos. Šeimos malda dabar tarsi uostas, nes dideliems ir mažiems suteikia ramybę ir saugumą. Mūsų šeima kas vakarą sugrįžta į šį uostą ir visi semiamės jėgų gyventi, sutarti, tarnauti ir mylėti.

Paprastai meldžiamės prie Švenčiausiosios Trejybės ikonos. Tačiau rugsėjį Bažnyčia švenčia net dvi Mergelės Marijos šventes: rugsėjo 8 dieną Mergelės Marijos gimimą ir 15 dieną Švč. Mergelę Mariją Sopulingąją. Šioms aštuonioms dienoms į maldos vietą atsinešame Dievo Motinos su Kūdikėliu Jėzumi ikoną. Visi pastebi pasikeitimą, todėl tai proga prisiminti ir pakalbėti apie Mergelės Marijos ištartą „taip“ mūsų Išganyme ir mokytis iš Švč. Motinos bei prašyti jos užtarimo. Šalia pamerkiame mergaičių priskintų gėlių ir uždegame žvakę.

Mes meldžiamės septyniese, todėl kiekvienas turime savo savaitės dieną, kada esame atsakingi už maldą. Maldos struktūra išlieka ta pati, bet atsakingasis veda maldą ir parenka giesmes. Mažiausiai Juditėlei reikia padėti vesti maldą, bet ji parenka savo mėgstamas giesmeles su judesiais. Mūsų judriai šeimai reikia trupučio laiko prieš maldą skirti tylai ir susikaupimui.

Šeimai susirinkus, maldos kampe uždegamos žvakės, pastatomas paveikslas, skirtas Marijai, gėlių puokštė… Vienas iš tėvų pradeda maldą.

Maldą pradedame kryžiaus ženklu.

Malda į šv. Dvasią. Giedame mėgstamą giesmę kviesdami šv. Dvasią.

Šlovinimo giesmė. Atsakingasis parenka ir mes visi giedame šlovinimo giesmę.

Atleidimo malda. Kiekvienas šeimos narys taria žodžius: „Palaiminkite mane, šventieji broliai ir seserys, ir atleiskite man nusidėjėliui(-ei).“ Į tai visi kartu atsakome žodžiais: „Te Dievas tau atleidžia, šventasis broli (šventoji sese).“

Dievo žodis. Skaitome dienos Evangeliją. Jei nesame labai pavargę, tai paskaitome meditaciją, o sekmadieniais apie mėnesio šventąjį iš „Magnificat“.

Dėkojimo ir užtarimo malda. Kiekvienas išsako savo dėkojimus Dievui už šią dieną ir prašymus. Visi drauge meldžiame: „Išklausyk mus, Viešpatie.“

Jėzaus išmokyta malda. Su pasitikėjimu tarkime Tėve mūsų…

Pabaigos giesmė Mergelei Marijai. Giedame atsakingojo už tos dienos maldą parinktą giesmę Mergelei Marijai.

Alvydas ir Loreta Juravičiai iš Pavilnio Kristaus Karaliaus parapijos,
auginantys penketą vaikų: Edgarą, Eriką, Edvardą, Dariją ir Juditą.

Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su privatumo ir slapukų politika.