Vakaro malda šeimoje. 2011 m. spalis. Nr. 10(20)

01
10 /
2011

„Būdamas malda už taiką, Rožinis visada buvo šeimos malda ir malda už šeimą. Buvo laikas, kai ši malda itin branginta krikščioniškose šeimose ir aiškiai skatino jų vienybę. Nereikia prarasti šio brangaus paveldo. Reikia vėl pradėti melstis šeimoje ir melstis už šeimas, vėl naudojantis šia maldos forma.“ Pal. popiežius Jonas Paulius II

Spalio mėnesį kartu su visu katalikišku pasauliu kalbame Rožinį, apmąstydami Jėzaus gyvenimą. Rožinį būtų galima pavadinti „Evangelijos santrauka“: ši malda tinkama ir prisiminti Įsikūnijimą bei paslėptąjį Kristaus gyvenimą (Džiaugsmingosios paslaptys), ir sustojus išgyventi kančią (Skausmingosios paslaptys), ir Prisikėlimo triumfą (Garbingosios paslaptys), taip pat apmąstyti kai kuriuos ypatingos svarbos Jėzaus viešojo gyvenimo momentus (Šviesos paslaptys).

Rožinio paslapties paskelbimas yra tarsi scenos, į kurią reikia nukreipti dėmesį, atidengimas. Apmąstymui, įsigilinimui ir išgyvenimui reikia Biblijos teksto ir iliustracijos. Paprasti žodžiai nėra tokie veiksmingi kaip įkvėptas Žodis. Jo reikia klausyti gerai žinant, kad tai Dievo žodis, pasakytas šiandien mums ir tinkantis mūsų šeimai.

Atsižvelgiant į vaikų amžių galima kalbėti ne visą Rožinio dalį, bet po vieną slėpinį kiekvieną vakarą.

Šeimai susirinkus, maldos kampe uždegama žvakė. Vienas iš tėvų pradeda maldą.

Maldą pradedame kryžiaus ženklu.

Giesmė. Tegul mažesnieji išrenka giesmelę.

Dievo žodis. Pasirinktinai galime skaityti dienos Evangeliją ar Evangeliją pagal Rožinio slėpinius.

Pvz., Džiaugsmingoji dalis:
1. Apreiškimas Mergelei Marijai – Lk 1, 26–38
2. Švč. Mergelė Marija aplanko šv. Elzbietą – Lk 1, 39–48
3. Viešpaties Jėzaus gimimas – Lk 2, 1–21
4. Viešpaties Jėzaus paaukojimas šventykloje – Lk 2, 22–35
5. Viešpaties Jėzaus suradimas Jeruzalės šventykloje – Lk 2, 41–52

Tyloje apmąstykime gražiausią sakinį, pasidalykime juo su savo šeimos nariais. Jei yra nesuprantamų vietų, sustokime minutėlei pasiaiškinti, pasvarstyti.

Rožinio malda. Prieš maldą peržvelgiame dienos rūpesčius ir džiaugsmus. Pavedame Dievui savo darbus, džiaugsmus, sunkumus. Prisimename žmones, kurie kenčia, serga ar liūdi. Visa tai patikime Švč. Mergelės Marijos globai.

Atleidimo malda. Palaiminkite mane, šventieji broliai ir seserys,ir atleiskite man nusidėjėliui(-ei)

Visi: Te Dievas tau atleidžia, šventasis broli (šventoji sese).

Palaiminimas. Šeimos nariai palaimina vienas kitą, paženklindami kaktas kryžiaus ženklu ir tardami: Tepalaimina Tave Viešpats.

Pabaigos malda arba giesmė. Švč. Mergelės Marijos giesmė (Lk 1, 46–55) (ją rasite galiniame „Magnificat“ atvarte).

Eglė ir Nerijus Šlepečiai,
kiekvieną vakarą besimeldžiantys su keturiais vaikais: Kotryna, Gabriele, Benediktu ir Akvile

Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su privatumo ir slapukų politika.