Kaip naudotis „Magnificat“. 2010 m. balandis. Nr. 2

01
04 /
2010

Magnificat – mėnesiui laiko skirta knygelė, kurioje yra viskas, ko reikia krikščioniui, norinčiam kiekvieną dieną gyventi su Dievo žodžiu. Šiokiadienių šv. Mišių skaitiniai ir Evangelija pateikti su meditacijomis iš Bažnyčios Tradicijos lobyno. Sekmadieniais liturginius tekstus palydi Lietuvos kunigų homilijos. Taigi pirmasis šios knygelės tikslas – paskatinti pasauliečius aktyviai dalyvauti Eucharistijos šventime.

Be to, Magnificat nori padėti tikinčiajam sustiprinti kasdienę asmeninę maldą. Todėl kiekvienai dienai siūloma rytmetinė ir vakarinė (arba kai kuriais atvejais naktinė) malda. Tai ištraukos iš Liturginių valandų – Visuotinės Bažnyčios maldos. Pasauliečiams siūloma malda yra sutrumpinta siekiant, kad krikščionys galėtų surasti laiko Dievui neretai įtemptoje kasdienybėje. Tačiau ši malda jokiu būdų nenori pakeisti Brevijoriaus maldos praktikos: ji tiesiog pritaikyta pasauliečių gyvenimo tempui.

Rytmetinę ir vakarinę maldą sudaro psalmė, Dievo žodžio ištrauka, keli maldavimai su atliepu (žymima raide P.), kuriuos užbaigia „Tėve mūsų“, ir pabaigos malda. Rytmetinę ir vakarinę maldą kiekvienas gali papildyti pagal savo norą: pateikta struktūra tėra pagrindas. Po Dievo žodžio ištraukos siūloma giedoti Zacharijo giesmę (rytmetinėje maldoje) arba Mergelės Marijos giesmę (vakarinėje maldoje), kurių tekstai pateikti pirmojo viršelio atvarte, o priegiesmis kiekvieną dieną pateikiamas vis kitas. Tai giesmės, visais laikais labai brangios Bažnyčios liturgijoje. Taip pat ir pateiktus maldavimus galima papildyti savais, įtraukiant į maldą savo kasdienius rūpesčius. Psalmę (šv. Mišiose su priegiesmiu P.) galima giedoti arba tiesiog perskaityti.

Kiekvieno puslapio viršuje prie datos rasite simbolį, ženklinantį, kokius Rožinio maldos slėpinius siūloma minėti tą dieną. Simboliai paaiškinti ir dar kartą pakartoti Liturginiame kalendoriuje priešlapyje. Ypatingomis progomis siūloma kalbėti novenas – jų dienos pažymėtos prieš rytmetinę maldą, kaip ir dienos šventųjų (jei tokie minimi) biografijos. Knygelės viduryje rasite puslapius raudonais krašteliais – juose pateikiama visa ta mėnesio šv. Mišių eiga, Rožinio slėpiniai ir novenoms reikalingi tekstai.

Kiekvieną mėnesį knygelėje Magnificat gilinamasi į kokią nors Biblijos temą ir pasakojama apie svarbesnio to mėnesio šventojo gyvenimą. Taip pat rasite idėjų, kaip atnaujinti savo maldą: pabaigoje pateikiami įvairūs stalo laiminimo būdai, Šventojo Tėvo maldos intencijos. Nugarėlės atvarte rasite mėnesio šventojo ikoną su malda kitoje pusėje – tą dalį galite nukirpti ir naudotis ilgiau ar dovanoti.

Magnificat norėtų, kad malda ir dalyvavimas šv. Mišių šventime mus artintų prie Viešpaties, kad geriau suprasdami, ką švenčiame, medituodami Dievo žodį, labiau gyventume tikėjimu meilės Dievu.

„Magnificat“ redakcija

Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su privatumo ir slapukų politika.