Žinutė iš Ukrainos

25
05 /
2023

Laba diena, brangūs draugai iš Lietuvos. Man didelis džiaugsmas jums siųsti žinutę iš Ukrainos. Esu labai laimingas, kad ši pasaka pasirodė lietuvių kalba. Turiu glaudžių ryšių su jūsų šalimi, čia gyvena man brangūs draugai, esu čia keletą kartų lankęsis. Jūsų parama, solidarumas, jūsų meilė mane, kaip ir visus ukrainiečius, labai sujaudino. Esame be galo dėkingi už tai. Taip pat dėkojame už šios knygos išleidimą.

Kaip gimė ši knyga?

Kai aš, kaip vaikų psichiatras, Lvive kūriau programą, skirtą vaikams, turintiems specialiųjų poreikių, supratau, kad tėvai yra labai labai jiems svarbūs. Ir tėvų meilė yra galingiausias vaistas. Galvojau, kaip padėti tėvams, kurie augina specialiųjų poreikių vaikus. Sumanėme įvairių veiklų, kurių metu išgirdau daugybę tėvų istorijų. Tai buvo jų meilės, kovos, drąsos, atkaklumo istorijos. Vasaros stovykloje sėdėjau ir klausiausi tėvų pasakojimų. Buvau sujaudintas ir įkvėptas to, ką jie kalba. Jų žodžiai taip palietė širdį, kad grįžau į savo kambarį ir keletą valandų rašiau pasaką. Galiu pasakyti, kad ši pasaka buvo parašyta tėvų, aš tik radau įvaizdžius ir žodžius, kaip perteikti tai, ką jie išgyvena.

Kam skirta ši knyga?

Manau, kad ši knyga skirta visiems. Pirmiausia norėjau pasiekti kuo daugiau vaikų. Norėjau jiems papasakoti apie šeimas, kurios augina specialiųjų poreikių turinčius vaikus. Norėjau parodyti, kad jiems reikia mūsų paramos, bet taip pat ir tai, kad ir mums reikia jų paramos. Kiekvienas vaikas turi savitų gabumų, vaikai su specialiaisiais poreikiais irgi jų turi. Mums reikia jų dovanų, jų talentų. Draugystė su jais daro mus visus laimingesnius. Ši pasaka buvo skirta perteikti šią žinią vaikams. Bet galvoju, kad ji skirta ir suaugusiesiems, nes joje pasakojama, kaip kartu galime kurti mūsų visuomenę, kaip turime vertinti vienas kitą, kaip vienas kitą galime paremti, kad mūsų visuomenė būtų tikrai žmogiška ir klestinti. Ir manau, kad ši pasaka yra skirta tėvams, kurie augina specialiųjų poreikių turinčius vaikus. Tai yra būdas pažinti jų meilę, jiems padėkoti, juos įkvėpti, suteikti jėgų. Taip jie gali atrasti stiprybės ir vilties, nes kasdien susiduria su tikrais iššūkiais ir mes visi turime jiems padėti.

Kokia pagrindinė šios pasakos žinia?

Manau, yra dvi pagrindinės žinutės. Joje pasakojama, kaip stipriai turime padėti vieni kitiems, kai kas nors iš mūsų susiduria su sunkumais, o taip pat kalbama apie tai, kad mūsų jėga yra tarpusavio santykiuose, draugystėje, mūsų šeimose. Joje pasakojama apie meilės jėgą ir viltį, apie draugystės svarbą. Ir apie tai, kad nepaisant to, jog visi turime tam tikrų ribotumų, visi turime ir gabumų, talentų, privalome padėti vieni kitiems juos atrasti, juos plėtoti ir jais dalytis su kitais. Taip galime šį pasaulį padaryti labiau klestintį, laimingesnį, žmogiškesnį.

Baigdamas noriu iš visos savo ir visų ukrainiečių širdies padėkoti Lietuvos žmonėms. Esame labai dėkingi už jūsų paramą, meilę. Apkabiname jus su begaliniu dėkingumu. Žinome, kad mūsų draugystė taps vis stipresnė ir gilesnė. Ir turėsime daugybę gražių bendrystės akimirkų ateityje, remsime vieni kitus, dalinsimės savo dovanomis, dainuosime kartu, šoksime, pasakosime istorijas ir tokiu būdu dirbsime kartu, kad šiame pasaulyje būtų daugiau taikos, daugiau šviesos ir daugiau meilės. Mano šilčiausi linkėjimai jums iš Ukrainos.

Pasakos autorius Olehas Romančukas

 

Pirkti

Jei norite, kad šią knygą pristatytume jūsų bendruomenėje, rašykite komunikacija@magnificat.lt

Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su privatumo ir slapukų politika.